Bloemschikken voor beginners: 5 eenvoudige stappen

HHerman 30 november 2023 07:06

Bloemschikken is een geweldige manier om je creativiteit te uiten en een mooie toevoeging aan je interieur. Het kan moeilijk lijken in het begin, maar met deze 5 eenvoudige stappen kan iedereen leren hoe je prachtige bloemstukken kunt maken.

Stap 1: De juiste materialen verzamelen

Voordat je begint met bloemschikken, is het belangrijk om de juiste materialen te verzamelen. Je zult in ieder geval het volgende nodig hebben:

 • Schone vaas of pot: Het kiezen van het juiste type vaas of pot kan een groot verschil maken in hoe je bloemstuk eruit ziet. Houd rekening met de grootte en vorm van je bloemstuk bij het kiezen van een vaas of pot.
 • Schaar of snoeischaar: Dit zal worden gebruikt om de stengels van je bloemen op de juiste lengte te knippen.
 • Bloemen en groen: Kies bloemen en groen die goed bij elkaar passen en bij de vaas of pot die je hebt gekozen.
 • Schuim voor bloemschikken: Dit wordt gebruikt om je bloemen en groen op hun plaats te houden in de vaas of pot.

Stap 2: Kies je bloemen en groen

Nu je de juiste materialen hebt verzameld, kun je beginnen met het kiezen van je bloemen en groen. Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden:

 • Seizoensbloemen: Het gebruik van seizoensbloemen kan een geweldige manier zijn om ervoor te zorgen dat je bloemstuk er altijd fris en actueel uitziet.
 • Kleurenpalet: Probeer een kleurenpalet te kiezen dat past bij de rest van je interieur. Dit zal helpen om je bloemstuk naadloos in je ruimte te integreren.
 • Verschillende texturen: Het gebruik van verschillende texturen kan een interessant visueel contrast creëren in je bloemstuk.

Stap 3: Bereid je bloemen en groen voor

Het voorbereiden van je bloemen en groen is een belangrijke stap in het bloemschikproces. Hier zijn enkele dingen die je moet doen:

 • Knip de stelen: Knip de stelen van je bloemen en groen op de juiste lengte. Dit zal afhangen van de grootte en vorm van je vaas of pot.
 • Verwijder overtollige bladeren: Verwijder alle bladeren die onder water zullen staan in de vaas of pot. Dit zal helpen om het water schoon te houden en de levensduur van je bloemstuk te verlengen.

Stap 4: Begin met schikken

Nu je bloemen en groen zijn voorbereid, kun je beginnen met het schikken ervan. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

 • Begin met je groen: Het plaatsen van je groen eerst kan je een goede basis geven om je bloemen aan toe te voegen.
 • Voeg je bloemen toe: Voeg je bloemen toe, beginnend met de grootste en werk je weg naar de kleinere. Probeer een evenwichtig en aantrekkelijk uiterlijk te creëren.
 • Blijf aanpassen: Aarzel niet om je bloemen en groen te verplaatsen en aan te passen tot je tevreden bent over hoe je bloemstuk eruit ziet.

Stap 5: Zorg voor je bloemstuk

Zodra je bloemstuk is voltooid, is het belangrijk om er goed voor te zorgen om de levensduur ervan te verlengen. Hier zijn enkele tips:

 • Houd het water schoon: Ververs het water in je vaas of pot regelmatig en zorg ervoor dat er geen bladeren onder water staan.
 • Plaats het op een goede locatie: Plaats je bloemstuk op een locatie waar het niet zal worden blootgesteld aan direct zonlicht of warmte, die beide de levensduur van je bloemen kunnen verkorten.
 • Voed je bloemen: Gebruik een bloemenvoedsel om de levensduur van je bloemen te verlengen en hun kleur en frisheid te behouden.

Met deze 5 eenvoudige stappen, zou je in staat moeten zijn om te beginnen met het maken van prachtige bloemstukken. Bloemschikken is een vaardigheid die oefening vergt, dus wees niet ontmoedigd als je bloemstukken niet perfect zijn de eerste paar keer. Blijf oefenen en je zult snel prachtige bloemstukken maken die indruk maken op je vrienden en familie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.