7 tips voor het ontwerpen van een cottage-tuin

HHerman 6 november 2023 07:06

Een cottage-tuin creëren kan een heerlijk project zijn. Deze tuinen, die oorspronkelijk zijn ontworpen om voedsel en medicinale kruiden te verbouwen, staan nu bekend om hun romantische, weelderige en relaxte uitstraling. Hier zijn zeven tips om je te helpen bij het ontwerpen van je eigen cottage-tuin.

1. Kies de juiste planten

Een cottage-tuin is een tuin vol met kleur, geur en textuur. Kies voor een mix van bloemen, kruiden, groenten en fruitbomen. Enkele populaire keuzes zijn rozen, viooltjes, lavendel, dahlia's en klimop.

2. Gebruik een losse beplantingswijze

In een cottage-tuin groeien de planten op een ontspannen, haast chaotische manier. Vermijd strakke rijen en geometrische patronen. Laat de planten lekker hun gang gaan.

3. Creëer een pad

Een slingerend pad door je tuin zorgt voor structuur en nodigt uit tot een wandeling. Je kunt hiervoor kiezen voor grind, schelpen, houtsnippers of zelfs oud baksteen.

4. Maak gebruik van hagen

Hagen kunnen als natuurlijke schermen werken, geven structuur aan de tuin en bieden de nodige privacy. Buxus, lavendel en rozen zijn ideale planten voor hagen in een cottage-tuin.

5. Plaats een tuinhuisje of prieel

Een tuinhuisje of prieel is een belangrijk kenmerk van een cottage tuin. Het biedt een plek om te ontspannen, te genieten van de tuin en opslagruimte voor tuingereedschap.

6. Gebruik klimplanten

Klimplanten zoals clematis, passiebloem of rozen zorgen voor verticale interesse en kunnen worden gebruikt om muren, hekken of pergola's te bedekken.

7. Voeg water toe

Een vijver of fontein voegt een rustgevend element toe aan je tuin. Bovendien trekt water dieren zoals vogels en insecten aan, die bijdragen aan de biodiversiteit in je tuin.

Hieronder een tabel die je helpt bij het kiezen van de juiste planten voor je cottage-tuin:

Planten Bloei periode Kleur Bijzonderheden
Rozen Juni - Oktober Rood, roze, wit, geel Vereist regelmatig snoeien
Lavendel Juni - Augustus Paars Heerlijke geur, trekt bijen en vlinders aan
Viooltjes Maart - Juni Paars, blauw, geel, wit Kan in de schaduw groeien
Dahlia's Juli - Oktober Veel verschillende kleuren Vereist ondersteuning

Het ontwerpen van je eigen cottage-tuin kan een leuke en lonende ervaring zijn. Met deze tips ben je goed op weg om een prachtige tuin te creëren die het hele jaar door plezier biedt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.