7 tips voor het onderhouden van je cactussen en succulenten

FFolkert 25 januari 2024 07:07

Cactussen en succulenten zijn prachtige planten die weinig onderhoud vergen. Maar met een beetje extra zorg kunnen deze woestijnbewoners nog meer schitteren. Hier zijn 7 tips voor het verzorgen van je cactussen en succulenten.

1. Water geven: minder is meer Cactussen en succulenten zijn gewend aan droge omstandigheden. Overbewatering kan wortelrot veroorzaken en de plant uiteindelijk doden. Als vuistregel geldt: geef pas water wanneer de grond volledig droog is.

2. Lichtbehoefte: volop zon Als woestijnplanten houden cactussen en succulenten van veel zonlicht. Een lichte plek bij een raam op het zuiden is ideaal. Maar pas op voor brandplekken bij teveel direct zonlicht.

3. Ideale standplaats: warm en droog Cactussen en succulenten houden niet van kou en vocht. Zet ze op een warme plek en houd ze weg van tochtige deuren en ramen.

4. Voeding en bemesting: maak het licht Cactussen en succulenten hebben niet veel voeding nodig. Een lichte bemesting in het groeiseizoen is voldoende.

5. Snoeien en vormgeven: minder is meer Cactussen en succulenten groeien langzaam en hebben meestal geen snoei nodig. Als je moet snoeien, doe dit dan voorzichtig om de plant niet te beschadigen.

6. Ziektes en plagen: houd ze op afstand Cactussen en succulenten zijn vrij resistent tegen ziektes en plagen. Maar controleer regelmatig op tekenen van ongedierte zoals bladluizen en wolluis.

7. Vermeerdering: stekken doet groeien Cactussen en succulenten zijn gemakkelijk te vermeerderen door stekken. Snijd een stuk af, laat het een paar dagen drogen en plant het vervolgens in cactusgrond.

Tips Samenvatting
Water geven Minder is meer, pas water geven als de grond droog is
Lichtbehoefte Veel zon, maar pas op voor brandplekken
Standplaats Warm en droog, uit de tocht
Voeding Licht bemesten in het groeiseizoen
Snoeien Meestal niet nodig, voorzichtig als het moet
Ziektes Op afstand houden, controleer regelmatig
Vermeerdering Gemakkelijk via stekken

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.