7 tips voor het kweken van kruiden in potten

FFolkert 13 september 2023 16:18

Het kweken van je eigen kruiden kan enorm bevredigend zijn. Niet alleen zorgen ze voor een groene aanblik in je huis of tuin, maar ze vullen ook je gerechten met verse smaken. En het beste? Je hebt geen grote tuin nodig om dit te doen. Een aantal potten en een beetje zonlicht is genoeg! Hier zijn 7 tips om je te helpen succesvol kruiden te kweken in potten.

1. Kies de juiste kruiden

Niet alle kruiden doen het goed in potten. Sommige hebben meer ruimte nodig, terwijl andere juist goed gedijen in een beperkte ruimte. Enkele van de beste kruiden voor pot tuinieren zijn:

  • Basilicum
  • Peterselie
  • Munt
  • Rozemarijn
  • Tijm
  • Oregano

2. Gebruik de juiste pot

De potgrootte is belangrijk voor de groei van je kruiden. Te klein en de wortels hebben geen ruimte om te groeien; te groot en de grond kan te vochtig blijven. Een algemene regel is om een pot te kiezen die twee keer zo breed is als de groei van de plant.

3. Gebruik de juiste grond

Kruiden hebben goed doorlatende grond nodig. Te vochtige grond kan wortelrot veroorzaken. Je kan een kant-en-klare potgrond voor kruiden gebruiken of zelf een mix maken van tuingrond, compost en perliet of vermiculiet.

4. Geef voldoende water

Hoewel kruiden over het algemeen niet veel water nodig hebben, kan het in een pot snel uitdrogen. Zorg ervoor dat je regelmatig water geeft, maar laat de grond tussen de gietbeurten door wel drogen.

5. Zorg voor voldoende licht

De meeste kruiden hebben veel licht nodig om goed te groeien. Plaats je potten op een zonnige plek, maar hou ze in de heetste uren van de dag uit direct zonlicht om verbranding te voorkomen.

6. Houd rekening met de plantafstand

Kruiden hebben ruimte nodig om te groeien. Plant ze niet te dicht op elkaar, zodat ze genoeg licht en lucht krijgen. Hieronder een tabel met de aanbevolen plantafstand voor verschillende kruiden.

Kruid Plantafstand
Basilicum 20-30 cm
Peterselie 20-30 cm
Munt 30-45 cm
Rozemarijn 60-90 cm
Tijm 15-20 cm
Oregano 20-30 cm

7. Verzorg en oogst regelmatig

Het regelmatig knippen van je kruiden stimuleert nieuwe groei en voorkomt dat ze in zaad gaan. Oogst altijd van de bovenkant van de plant en laat voldoende bladeren over voor fotosynthese.

Met deze 7 tips kan jij ook genieten van verse kruiden uit eigen tuin of keuken. Dus waar wacht je nog op?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.