7 slimme manieren om planten te vermeerderen

HHerman 10 september 2023 07:02

Ben je een plantenliefhebber en wil je graag meer groen in je huis of tuin? Vermeerder dan je eigen planten! In dit artikel delen we 7 slimme manieren om dit te doen. Dus lees snel verder om je tuin of huiskamer om te toveren in een groene oase.

1. Stekken

Eén van de makkelijkste manieren om planten te vermeerderen is door te stekken. Dit is een methode waarbij je een deel van de plant afsnijdt en laat wortelen. De beste tijd om te stekken is in de lente of de zomer, wanneer de plant in de groeifase is. Je kunt bijna elke plant stekken, van kruiden tot kamerplanten en zelfs sommige bomen.

2. Zaaien

Zaaien is een andere populaire manier om planten te vermeerderen. Je plant simpelweg de zaden van de plant in de grond en wacht tot ze ontkiemen. Zorg ervoor dat je de zaden plant op de juiste diepte en geef ze voldoende water en zonlicht.

3. Delen

Sommige planten kun je vermeerderen door ze te delen. Dit houdt in dat je de plant voorzichtig uit de grond haalt en de wortels scheidt. Elke sectie wordt vervolgens opnieuw geplant. Dit is een goede methode voor vaste planten zoals hosta's en daglelies.

4. Grafting

Grafting, of enten in het Nederlands, is een meer geavanceerde methode om planten te vermeerderen. Hierbij wordt een deel van een plant (de ent) op een andere plant (de onderstam) geplaatst. De ent en de onderstam groeien samen en vormen een nieuwe plant.

5. Luchtlagen

Luchtlagen is een techniek waarbij je een tak van de plant laat wortelen terwijl deze nog aan de moederplant bevestigd is. Je maakt een snee in de tak, bedekt deze met mos en vervolgens met plastic om vocht vast te houden. Na een paar weken zou de tak moeten wortelen en kun je deze afsnijden en planten.

6. Knollen, bollen en wortelstokken

Veel planten, zoals tulpen, dahlia's en iris, kunnen worden vermeerderd door hun knollen, bollen of wortelstokken te delen. Dit doe je door de plant uit de grond te halen, de knollen, bollen of wortelstokken te scheiden en deze opnieuw te planten.

7. Zaadextractie

Zaadextractie is een methode waarbij je de zaden uit de vrucht van de plant haalt en deze zaden vervolgens plant. Dit is een goede methode voor fruitbomen en sommige bloemen.

Hieronder vind je een handige tabel die de verschillende methoden en hun geschiktheid voor verschillende soorten planten samenvat:

Methode Geschikt voor
Stekken Bijna alle planten
Zaaien Planten die zaden produceren
Delen Vaste planten
Grafting Bomen en struiken
Luchtlagen Grote kamerplanten en bomen
Knollen, bollen en wortelstokken Bloemen en sommige groenten
Zaadextractie Fruitbomen en sommige bloemen

Door je eigen planten te vermeerderen, kun je je tuin of huis vol groen krijgen zonder veel geld uit te geven.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.