7 manieren om je tuin om te toveren tot een paradijs voor bijen

HHerman 30 augustus 2023 13:22

Bijen zijn essentieel voor het voortbestaan van onze planeet, maar hun aantallen nemen wereldwijd af. Een van de manieren om bijen te helpen, is door je tuin bij-vriendelijk te maken. Hier zijn zeven manieren om dat te doen.

1. Kies de juiste planten

Bijen hebben nectar en stuifmeel nodig, dus het is belangrijk dat je planten in je tuin hebt die dat bieden. Enkele bij-vriendelijke planten zijn lavendel, korenbloem, zonnebloem, en klaproos. Maar denk ook aan struiken zoals de vlinderstruik en bessenstruiken.

2. Zorg voor een nestplaats

Bijen hebben plekken nodig om te nestelen. Je kunt een bijenhotel kopen of er zelf een maken. Een bijenhotel kan gemaakt worden van bamboe, hout of zelfs uitgeholde stenen.

3. Voorkom pesticiden

Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor bijen. Gebruik natuurlijke methoden om ongedierte te bestrijden of kies planten die resistent zijn tegen veel voorkomende plagen.

4. Zorg voor water

Net als alle dieren hebben ook bijen water nodig. Een kleine vijver of een vogelbadje kan al voldoende zijn. Zorg er echter voor dat er ook plekken zijn waar de bijen veilig kunnen landen, zoals stenen of drijvende planten.

5. Varieer met bloeitijden

Bijen hebben het hele jaar door voedsel nodig. Door planten te kiezen die in verschillende seizoenen bloeien, zorg je ervoor dat er altijd iets te eten is voor de bijen.

6. Laat wat rommel liggen

Bijen nestelen ook graag in takkenrommel en houtstapels. Door wat 'rommel' in je tuin te laten liggen, geef je de bijen extra nestplaatsen.

7. Laat de tuin natuurlijk

Hoewel nette tuinen er mooi uit kunnen zien, geven bijen de voorkeur aan meer natuurlijke tuinen. Laat het gras wat langer groeien, laat de bladeren liggen en beperk het snoeien.

Hieronder een overzicht van planten die bijen aantrekken:

Plant Bloei periode
Lavendel Zomer
Korenbloem Zomer
Zonnebloem Zomer
Klaproos Zomer
Vlinderstruik Zomer

Door deze stappen te volgen, kun je je tuin omtoveren tot een paradijs voor bijen. En niet alleen de bijen zullen je dankbaar zijn, maar je zult ook kunnen genieten van een prachtige, levendige tuin vol met kleurrijke bloemen en zoemende bijen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.