7 fascinerende feiten over varens

HHerman 17 januari 2024 07:07

Varens zijn één van de oudste groepen planten op aarde, maar er is nog zoveel dat we niet over hen weten. Hier zijn 7 fascinerende feiten over varens die jouw waardering voor deze prachtige planten zeker zal verhogen.

1. Varens zijn oeroud

Varens bestaan al miljoenen jaren, lang voordat de eerste dinosaurussen op aarde verschenen. Wetenschappers hebben fossielen van varens gevonden die dateren uit het Devoon tijdperk, ongeveer 360 tot 400 miljoen jaar geleden.

2. Varens hebben een unieke manier van voortplanten

In tegenstelling tot bloeiende planten, die zaden produceren, vermenigvuldigen varens zich door middel van sporen. Deze sporen worden aan de onderkant van de bladeren geproduceerd en verspreiden zich door de lucht om nieuwe planten te vormen.

3. Er zijn duizenden soorten varens

Er zijn meer dan 10.000 bekende soorten varens, en wetenschappers ontdekken nog steeds nieuwe soorten. Varens zijn er in alle soorten en maten, van kleine bodembedekkers tot grote boomvarens.

4. Varens hebben een breed scala aan habitats

Varens kunnen in bijna elk soort omgeving overleven, van tropische regenwouden tot droge woestijnen. Sommige soorten kunnen zelfs op rotsen groeien.

5. Varens zijn belangrijk voor het ecosysteem

Varens spelen een belangrijke rol in het ecosysteem. Ze helpen bij de preventie van erosie door hun uitgebreide wortelstelsel en bieden voedsel en onderdak aan een verscheidenheid van dieren.

6. Varens kunnen lucht zuiveren

Onderzoek heeft aangetoond dat varens effectief zijn in het zuiveren van de lucht in huis. Ze kunnen schadelijke stoffen zoals formaldehyde en xyleen absorberen.

7. Varens hebben geneeskrachtige eigenschappen

Verschillende soorten varens worden gebruikt in de traditionele geneeskunde voor hun geneeskrachtige eigenschappen. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor de behandeling van wonden, brandwonden en spijsverteringsproblemen.

Hieronder een handige tabel met een overzicht van de verschillende soorten varens en hun zorgvereisten:

Soort Lichtbehoefte Waterbehoefte Bodem
Adelaarsvaren Halfschaduw tot volle zon Gelijkmatig vochtig houden Vochtige, goed gedraineerde grond
Paardenhaarvaren Halfschaduw tot volle zon Gelijkmatig vochtig houden Vochtige, goed gedraineerde grond
Hertshoornvaren Indirect licht Niet uit laten drogen Luchtige, goed gedraineerde grond
Nestvaren Indirect licht Niet uit laten drogen Luchtige, goed gedraineerde grond

Varens zijn fascinerende planten die zeker een plek verdienen in elke tuin of huis. Of je nu een ervaren tuinier bent of een beginner, er is altijd een varensoort die bij je past.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.