5 x de beste bomen voor kleine tuinen

HHerman 22 augustus 2023 10:22

In een kleine tuin kan het een uitdaging zijn om de juiste bomen te vinden. Je wilt iets dat prachtig is, maar dat niet te veel ruimte inneemt. Hier zijn vijf van de beste bomen voor kleine tuinen die niet alleen compact zijn, maar ook veel esthetische waarde bieden.

1. Japanse esdoorn (Acer palmatum)

De Japanse esdoorn is een populaire keuze voor kleine tuinen. Deze boom staat bekend om zijn prachtige herfstkleuren en zijn compacte groeiwijze. Hij kan goed worden gesnoeid en behoudt zijn vorm goed, wat hem ideaal maakt voor kleinere ruimtes.

2. Sierappel (Malus 'Evereste')

De sierappel is een andere uitstekende boom voor kleine tuinen. Hij blijft relatief klein en is bekend om zijn prachtige voorjaarsbloesems en felgekleurde herfstvruchten. Deze boom is ook bestendig tegen de meeste ziekten, wat hem een onderhoudsarme optie maakt.

3. Bloedpruim (Prunus cerasifera 'Nigra')

De bloedpruim is een boom met een middelgrote hoogte die prachtige roze voorjaarsbloesems en diep paarse bladeren biedt. Het is een boom die zowel voor schaduw als voor privacy kan zorgen in kleinere tuinen.

4. Zuilbeuk (Fagus sylvatica 'Dawyck')

De zuilbeuk is een hoge, smalle boom die bijzonder geschikt is voor smalle tuinen. Deze boom kan hoog worden, maar blijft smal, waardoor hij niet te veel ruimte inneemt.

5. Dwergsierkers (Prunus incisa 'Kojo-no-mai')

De dwergsierkers is een kleine boom die bekend staat om zijn prachtige voorjaarsbloesems. Deze boom blijft klein en compact, waardoor hij ideaal is voor kleinere tuinen.

Boom Hoogte Breedte Bloei Bijzonderheden
Japanse esdoorn 3-6 meter 3-4 meter Nee Prachtige herfstkleuren
Sierappel 4-6 meter 4 meter Ja Voorjaarsbloesems en herfstvruchten
Bloedpruim 4-6 meter 4 meter Ja Roze voorjaarsbloesems, paarse bladeren
Zuilbeuk 10-15 meter 2-3 meter Nee Smalle groeiwijze
Dwergsierkers 2-3 meter 2 meter Ja Voorjaarsbloesems

Elke tuin, hoe klein ook, kan profiteren van de toevoeging van een paar goed gekozen bomen. Deze bomen kunnen schaduw bieden, privacy creëren en bijdragen aan de algemene esthetiek van de tuin. Met een beetje plannen en onderzoek kun je de perfecte bomen voor jouw kleine tuin vinden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.