5 tips voor het verzorgen van je varens

FFolkert 29 augustus 2023 07:01

Varens zijn prachtige planten die een unieke uitstraling geven aan zowel je interieur als je tuin. Maar hoe verzorg je deze planten eigenlijk? Hier zijn 5 tips die je helpen om de varen plant te verzorgen.

1. Water geven

Varens houden van vochtige grond, maar niet van natte voeten. Het is belangrijk dat het water goed kan weglopen. Geef de plant regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond tussen de bewateringen door de tijd heeft om uit te drogen.

2. Lichtbehoefte

Varens houden van licht, maar niet van direct zonlicht. Plaats de plant dus op een plek waar hij voldoende licht krijgt, maar niet in de volle zon staat. Een plek bij het raam op het noorden is ideaal.

3. Snoeien

Het snoeien van een varen is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je het op de juiste manier doet. Verwijder alleen de bruine en dode bladeren aan de onderkant van de plant. Dit houdt de plant gezond en bevordert de groei van nieuwe bladeren.

4. Voeding

Varens hebben niet veel voeding nodig, maar het is wel belangrijk dat je ze regelmatig bemest. Gebruik hiervoor een meststof die speciaal ontwikkeld is voor varens. Lees altijd de instructies op de verpakking voordat je de meststof toepast.

5. Herplanten

Het is belangrijk om varens regelmatig te herplanten. Dit helpt om de plant gezond te houden en bevordert de groei. Gebruik hiervoor een pot die groot genoeg is en vul deze met een goede kwaliteit potgrond.

Hier is een overzichtelijke tabel van de 5 tips voor het verzorgen van je varens:

Tip Beschrijving
Water geven Geef regelmatig water, maar laat de grond uitdrogen
Lichtbehoefte Plaats de plant op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht
Snoeien Verwijder bruine en dode bladeren aan de onderkant
Voeding Bemest regelmatig met een meststof speciaal voor varens
Herplanten Herplant regelmatig in een grotere pot met goede potgrond

Het verzorgen van varens is niet moeilijk, maar het vereist wel wat aandacht en zorg. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je varens gezond en mooi blijven.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.