5 tips voor het creëren van een onderhoudsarme tuin

FFolkert 20 augustus 2023 07:02

Heb je altijd al gedroomd van een tuin die er het hele jaar door netjes en verzorgd uitziet, maar waarvoor je niet elke vrije minuut hoeft te werken? Een onderhoudsarme tuin is misschien wel de oplossing waar je naar op zoek bent! In dit artikel delen we 5 tips om een onderhoudsarme tuin te creëren.

1. Kies voor het juiste tuinontwerp

Het ontwerp van je tuin heeft een grote invloed op hoeveel onderhoud het vraagt. Een goed ontworpen tuin kan het onderhoud verminderen en het plezier in tuinieren vergroten. Het is belangrijk om bij het ontwerpen van je tuin rekening te houden met de volgende punten:

  • Kies voor een eenvoudig ontwerp met duidelijke lijnen.
  • Vermijd kleine hoekjes en moeilijk bereikbare plekken.
  • Zorg voor voldoende loop- en werkruimte.

2. Kies de juiste beplanting

Kies voor planten die weinig onderhoud nodig hebben. Hieronder is een lijst van enkele onderhoudsarme planten die je in je tuin kunt overwegen:

Plant Onderhoud
Lavendel Weinig water nodig, snoeien in het voorjaar
Hosta's Weinig water nodig, niet snoeien
Siergrassen Weinig water nodig, jaarlijks afknippen

3. Overweeg bestrating

Bestrating kan een onderhoudsarme oplossing zijn, vooral in delen van de tuin die veel worden gebruikt. Je kunt kiezen voor verschillende materialen, zoals tegels, klinkers of grind.

4. Installeer een automatisch irrigatiesysteem

Een automatisch irrigatiesysteem kan veel tijd besparen. Je planten krijgen de juiste hoeveelheid water zonder dat je ze handmatig hoeft te besproeien.

5. Gebruik een mulchlaag

Een mulchlaag helpt het vocht in de grond vast te houden en kan onkruidgroei verminderen. Kies voor organisch materiaal, zoals houtsnippers, bladeren of compost.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.