5 planten die overleven zonder veel water

FFolkert 19 september 2023 13:22

Water is een schaars goed en het is dan ook belangrijk om op een duurzame manier met dit kostbare goed om te gaan. Daarom gaan we het in dit artikel hebben over 5 planten die kunnen overleven zonder veel water. Dit zijn onderhoudsarme planten die perfect zijn voor mensen die houden van tuinieren, maar niet veel tijd hebben om hun planten voortdurend water te geven. Bovendien zijn ze ook ideaal voor droge klimaten of gebieden waar water een schaars goed is.

Planten die overleven zonder veel water

Er zijn heel wat planten die kunnen overleven zonder veel water. Hieronder geven we een overzicht van vijf van deze planten.

  1. Vetplanten

Vetplanten zijn bekend om hun vermogen om water op te slaan in hun bladeren, stengels of wortels. Hierdoor kunnen ze overleven in droge omstandigheden. Vetplanten zijn onderhoudsarm en vereisen weinig water. Een voorbeeld van een vetplant is de Aloë Vera.

  1. Cactussen

Cactussen zijn woestijnplanten die aangepast zijn aan extreem droge omstandigheden. Ze hebben dikke, vlezige stengels waarin ze water opslaan. Cactussen hebben zeer weinig water nodig en zijn gemakkelijk te verzorgen.

  1. Lavendel

Lavendel is een plant die goed bestand is tegen droogte. Het is een plant die oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt, waar het klimaat erg droog kan zijn. Lavendel heeft weinig water nodig en doet het goed in volle zon.

  1. Yucca

De Yucca is een plant die in veel verschillende omstandigheden kan overleven, maar hij doet het vooral goed in droge omstandigheden. Ze hebben weinig water nodig en kunnen overleven in droge, zanderige grond.

  1. Olijfboom

Olijfbomen zijn bomen die goed kunnen overleven in droge omstandigheden. Ze hebben een laag waterverbruik en kunnen overleven in arme, droge grond.

Deze planten zijn niet alleen mooi, maar ook praktisch. Ze hebben weinig onderhoud nodig en zijn perfect voor diegenen die houden van tuinieren, maar niet veel tijd hebben om hun planten constant water te geven of voor wie wil tuinieren in droge omstandigheden. Onthoud wel dat, hoewel deze planten weinig water nodig hebben, ze nog steeds zorg en aandacht nodig hebben om te bloeien en te groeien.

Hoe zorg je voor planten die weinig water nodig hebben?

Hoewel deze planten weinig water nodig hebben, betekent dit niet dat je ze volledig kunt negeren. Ze hebben nog steeds zorg en aandacht nodig. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van deze planten.

  • Plant de planten op de juiste manier. Planten die weinig water nodig hebben, doen het over het algemeen het beste in goed doorlatende grond. Dit helpt om te voorkomen dat het water zich ophoopt en de wortels van de plant verrotten.

  • Geef ze genoeg licht. De meeste droogtetolerante planten doen het goed in volle zon, maar sommige kunnen ook in de schaduw overleven. Zorg ervoor dat je planten genoeg licht krijgen op basis van hun specifieke behoeften.

  • Geef ze water als de grond droog is. Hoewel deze planten weinig water nodig hebben, hebben ze nog steeds water nodig. Het is meestal het beste om te wachten tot de grond volledig droog is voordat je water geeft, en dan grondig te water geven.

  • Gebruik een mulchlaag. Mulch kan helpen om vocht in de grond te houden en kan ook helpen om de grondtemperatuur te reguleren. Dit kan vooral nuttig zijn voor planten in hete, droge klimaten.

Met deze tips kan je genieten van een prachtige tuin, ook als je weinig water tot je beschikking hebt. En dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor het milieu.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.