5 planten die je kunt kweken uit fruit- en groenteafval

FFolkert 18 januari 2024 07:07

Het is altijd leuk om iets nieuws te kweken, vooral als het iets is dat je kunt eten. Het wordt nog beter als je hiervoor iets kunt gebruiken dat je normaal gesproken zou weggooien. Fruit- en groenteafval is een uitstekende bron om nieuwe planten uit te kweken. Hier zijn vijf planten die je kunt kweken uit je eigen keukenafval.

1. Avocado

Het kweken van een avocadoboom uit een pit is een leuk project dat je zelfs met kinderen kunt doen. Het duurt wel een tijdje voordat je vruchten kunt plukken, maar het is zeker de moeite waard. Snijd de avocado doormidden en haal de pit eruit. Steek drie of vier tandenstokers in de pit op ongeveer de helft van de hoogte. Hiermee kan je de pit met de punt naar beneden in een glas water hangen zonder dat het helemaal ondergedompeld wordt. Het duurt een paar weken, maar uiteindelijk zie je wortels en een stengel groeien.

2. Citroen

Met een paar citroenzaden kun je je eigen citroenboom kweken. Het is vrij eenvoudig: verwijder de zaden uit je citroen, spoel ze af en plant ze in een pot met aarde. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft. Zet de pot op een warme, zonnige plek en wacht tot je citroenboom begint te groeien.

3. Ananas

Een ananasplant kweken uit een ananaskroon is eenvoudiger dan je denkt. Nadat je een ananas hebt gegeten, snijd je de bovenkant ervan af en verwijder je het vruchtvlees. Laat het een paar dagen drogen, totdat de snijwonden zijn genezen. Daarna kun je het in een pot met aarde zetten. Het duurt een paar jaar voordat de plant vruchten gaat dragen, maar in de tussentijd heb je een mooie kamerplant.

4. Gember

Een stukje gemberwortel dat je over hebt, kan worden gebruikt om meer gember te kweken. Plant het in een pot met aarde, met de knoppen naar boven. Zet de pot op een warme, lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Na een paar weken moet je scheuten en nieuwe wortels zien.

5. Sla

Je kunt een krop sla kweken uit de onderkant van een krop die je hebt gegeten. Leg het restje in een schaal met een beetje water. Zet het op een zonnige plek en verander het water om de dag. Na een week of zo zal het nieuwe bladeren beginnen te groeien. Op dat moment kun je het in de aarde planten.

Het kweken van planten uit fruit- en groenteafval is een duurzame en goedkope manier om je eigen eten te produceren. En het is ook nog eens leuk om te doen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.