5 nuttige insecten voor je tuin

HHerman 18 september 2023 20:36

Iedereen die graag tuiniert, weet dat het hebben van de juiste insecten in je tuin, wonderen kan doen. Niet alle insecten zijn 'slechteriken'. Er zijn veel nuttige insecten die je planten helpen groeien door plaaginsecten te bestrijden en te helpen bij de bestuiving. Laten we eens kijken naar 5 van deze nuttige insecten die je graag in je Nederlandse tuin zou willen hebben.

Lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes zijn ongetwijfeld een van de meest nuttige insecten voor elke tuin. Ze zijn natuurlijke vijanden van vele soorten plaaginsecten, waaronder bladluizen en mijten. Een enkel lieveheersbeestje kan tot wel 50 bladluizen per dag eten!

Gaasvliegen

Gaasvliegen, ook wel goudoogjes genoemd, zijn een andere geweldige bondgenoot in je tuin. Hun larven zijn echte roofdieren en voeden zich met een breed scala aan kleine insecten en eieren.

Solitaire bijen

In tegenstelling tot honingbijen leven solitaire bijen alleen en zijn ze niet agressief. Ze zijn uitstekende bestuivers; een paar van deze harde werkers kunnen een hele tuin bestuiven.

Vlinders

Vlinders zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze helpen ook bij de bestuiving. Door bloemen met nectar in je tuin te planten, kun je vlinders aantrekken.

Spinnen

Hoewel ze technisch gezien geen insecten zijn, spelen spinnen een cruciale rol in elke tuin. Ze helpen om de populaties van vele soorten plagen onder controle te houden.

Nu we weten welke insecten nuttig zijn, hoe kunnen we dan zorgen dat ze naar onze tuin komen en blijven? Hier zijn enkele tips:

  1. Plant bloemen en planten die deze insecten aantrekken.
  2. Vermijd het gebruik van pesticiden die schadelijk kunnen zijn voor nuttige insecten.
  3. Creëer een geschikte habitat voor deze insecten, zoals bijenhotels of vlinderstruiken.
Insect Nuttige eigenschap Hoe aan te trekken
Lieveheersbeestje Eet bladluizen en mijten Plant bloemen met veel nectar
Gaasvlieg Eet kleine insecten en eieren Plant inheemse planten
Solitaire bij Uitstekende bestuiver Maak een bijenhotel
Vlinder Helpt bij de bestuiving Plant bloemen met nectar
Spin Houdt plagen onder controle Laat hoekjes van je tuin 'wild'

Het aantrekken van deze nuttige insecten naar je tuin is niet alleen goed voor je planten, maar het draagt ook bij aan de biodiversiteit en het behoud van onze natuurlijke omgeving.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.