5 manieren om een tuin kindvriendelijk te maken

HHerman 20 september 2023 09:57

Het inrichten van een kindvriendelijke tuin kan een flinke uitdaging zijn. Je wilt een veilige plek creëren waar je kinderen naar hartenlust kunnen spelen, maar je wilt ook een aangename omgeving voor volwassenen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een tuin kindvriendelijk te maken zonder dat het ten koste gaat van het esthetische aspect. In dit artikel geven we je vijf tips om je hierbij te helpen.

1. Veilige beplanting

Kies voor planten die niet giftig zijn en geen scherpe randen hebben. Vermijd bijvoorbeeld rozen met doornen. Enkele kindvriendelijke planten zijn bijvoorbeeld margrieten, vlinderstruiken en zonnebloemen. Ook fruitbomen of -struiken zijn een goede keuze, deze zijn niet alleen veilig maar ook leerzaam.

2. Speeltoestellen

Kinderen houden van spelen, dus speeltoestellen mogen zeker niet ontbreken in een kindvriendelijke tuin. Denk aan een schommel, glijbaan of zandbak. Zorg voor een veilige ondergrond zoals rubberen tegels of een zachte laag zand.

3. Kindvriendelijke inrichting

Zorg voor genoeg ruimte voor kinderen om te spelen. Vermijd scherpe hoeken en randen op meubels en zorg voor voldoende schaduwplekken. Een picknicktafel op kinderhoogte is ook een leuke toevoeging.

4. Veilige vijver

Als je graag een vijver in de tuin wil, maak deze dan veilig voor kinderen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een afdeknet of een vijver met een ondiepe kant. Zorg er altijd voor dat kinderen niet onbeheerd in de buurt van de vijver kunnen komen.

5. Leerelementen

Een tuin kan ook een leuke en educatieve plek zijn voor kinderen. Denk aan een moestuin, een insectenhotel of een vogelhuisje. Hierdoor leren kinderen over de natuur en worden ze aangemoedigd om buiten te spelen.

Element Tips
Beplanting Kies niet-giftige planten, vermijd scherpe randen
Speeltoestellen Zorg voor een veilige ondergrond, denk aan een zandbak of schommel
Inrichting Vermijd scherpe hoeken, zorg voor schaduwplekken
Vijver Maak de vijver veilig, laat kinderen nooit onbeheerd
Leerelementen Denk aan een moestuin, vogelhuisje of insectenhotel

In dit artikel hebben we je vijf manieren gegeven om je tuin kindvriendelijk te maken. Met een beetje creativiteit en planning kun je een veilige en leuke ruimte creëren waar zowel kinderen als volwassenen van kunnen genieten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.