5 buitenplanten die weinig water nodig hebben

HHerman 5 augustus 2023 11:26

Heb je een tuin die volop in de zon staat of wil je gewoon minder tijd besteden aan het water geven van je planten? Er zijn genoeg buitenplanten die weinig water nodig hebben. In dit artikel bespreken we de top 5 van deze onderhoudsarme planten die perfect zijn voor droge en zonnige tuinen.

Onderhoudsarme planten

Buitenplanten die weinig water nodig hebben, ook wel onderhoudsarme of droogtebestendige planten genoemd, zijn ideaal voor tuinen met droge grond of voor degene die niet veel tijd of zin heeft om de planten te onderhouden. Het grote voordeel van deze planten is dat ze weinig water nodig hebben om te overleven en te groeien. Hierdoor zijn ze duurzaam, milieuvriendelijk en kosten ze weinig moeite om te onderhouden.

Top 5 buitenplanten die weinig water nodig hebben

Hieronder vind je een lijst van de top 5 buitenplanten die weinig water nodig hebben:

  1. Lavendel: Deze plant is niet alleen mooi, maar ook sterk. Lavendel kan goed tegen droogte en heeft maar weinig water nodig. Bovendien trekt lavendel met zijn prachtige paarse bloemen en heerlijke geur veel bijen en vlinders aan, wat goed is voor de biodiversiteit in je tuin.

  2. Vetplanten: Vetplanten, zoals de sedum, slaan water op in hun bladeren, stengels en wortels. Hierdoor kunnen ze lange tijd zonder water. Vetplanten zijn er in allerlei soorten en maten, dus er zit altijd wel iets bij dat in jouw tuin past.

  3. Grassen: Er zijn verschillende soorten grassen die goed tegen droogte kunnen, zoals siergrassen. Deze grassen hebben weinig water nodig en zijn daardoor makkelijk te onderhouden.

  4. Rozemarijn: Rozemarijn is een kruid dat goed tegen droogte kan. Het is een sterke plant die weinig water nodig heeft. Daarnaast geeft rozemarijn je tuin een Mediterraanse sfeer en kun je het kruid ook nog eens gebruiken in de keuken.

  5. Olijfboom: De olijfboom is een echte zonliefhebber en kan goed tegen droogte. Deze boom heeft weinig water nodig en kan dus prima overleven in een droge, zonnige tuin. Bovendien is de olijfboom een mooie toevoeging aan je tuin door zijn karakteristieke bladeren en eventuele olijven.

Tips voor het planten

Bij het planten van deze droogtebestendige planten is het belangrijk om ze genoeg ruimte te geven, zodat ze kunnen groeien en hun wortels kunnen verspreiden. Daarnaast doen de meeste van deze planten het goed in zonnige gebieden, dus probeer ze op een plaats in je tuin te planten waar ze veel zonlicht krijgen.

Meer artikelen