4 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

FFolkert 1 januari 2024 07:06

Het hebben van een tuin kan veel plezier brengen, maar kan ook een hoop werk zijn. Maar maak je geen zorgen, er zijn genoeg manieren om je tuin onderhoudsvriendelijk te maken. Hier zijn vier tips om je op weg te helpen.

Tip 1: Kies voor onderhoudsarme planten

Het kiezen van de juiste planten kan een groot verschil maken in hoeveel onderhoud je tuin nodig heeft. Er zijn veel planten die weinig zorg nodig hebben en toch een mooie toevoeging zijn aan je tuin. Enkele voorbeelden van onderhoudsarme planten zijn de lavendel, hortensia en de buxus. Deze planten zijn niet alleen mooi om te zien, maar vragen ook weinig onderhoud.

Tip 2: Maak gebruik van grind

Grind is een geweldige manier om je tuin onderhoudsvriendelijk te maken. Het heeft weinig zorg nodig en het helpt ook om onkruid te voorkomen. Daarnaast geeft het een moderne en strakke uitstraling aan je tuin.

Tip 3: Overweeg een onderhoudsvriendelijk gazon

Een gazon kan veel onderhoud vergen. Overweeg daarom om te kiezen voor een onderhoudsvriendelijk gazon. Er zijn verschillende opties zoals kunstgras of een gazonmix die minder vaak gemaaid hoeft te worden.

Tip 4: Plan je tuin zorgvuldig

Door je tuin zorgvuldig te plannen kun je veel onderhoud besparen. Denk na over welke planten je waar plaatst en hoeveel zon ze nodig hebben. Overweeg ook om structuren zoals een pergola of tuinhuisje te plaatsen die weinig onderhoud nodig hebben.

In de onderstaande tabel vind je een overzicht van een aantal onderhoudsarme planten:

Plant Zonlicht Water Extra informatie
Lavendel Volle zon Weinig Winterhard, aantrekkelijk voor bijen
Hortensia Halfschaduw Regelmatig Verschillende kleuren bloemen
Buxus Zon/halfschaduw Matig Kan in verschillende vormen gesnoeid worden

Met deze tips kan je een mooie, maar ook onderhoudsvriendelijke tuin creëren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.