10 prachtige bloemen voor bijen in je tuin

HHerman 1 september 2023 19:27

Bijen spelen een cruciale rol in onze ecosystemen. Ze bestuiven bloemen en zorgen zo voor de voortplanting van planten. Helaas hebben bijen het de laatste jaren steeds moeilijker door de afname van hun natuurlijke habitat en het gebruik van pesticiden. Daarom kunnen we ze een handje helpen door onze tuinen te vullen met bij-vriendelijke bloemen. Hier zijn de 10 beste bloemen die je kunt planten om bijen aan te trekken.

Lavendel

Lavendel is niet alleen een prachtige plant die je tuin een mooie paarse kleur geeft, maar het is ook een favoriet bij bijen. Het heeft een sterke geur die bijen aantrekt, en de bloemen zijn rijk aan nectar.

Zonnebloem

Zonnebloemen zijn ideaal voor bijen. Ze zijn groot en bieden veel nectar. Bovendien zijn ze gemakkelijk te kweken, wat ze een perfecte keuze maakt voor elke tuin.

Korenbloem

De korenbloem is een inheemse plant die van nature voorkomt in Nederland. Het is een uitstekende plant voor bijen, aangezien het veel nectar en stuifmeel produceert.

Klaver

Klaver is een geweldige bodembedekker die je tuin kan vullen met een tapijt van witte, roze, of rode bloemen. Bijen zijn dol op klaver vanwege de overvloed aan nectar.

Krokus

Krokussen zijn enkele van de eerste bloemen die in de lente bloeien, wat ze een belangrijke voedselbron maakt voor bijen na de winter.

Margriet

Margrieten zijn een klassieke keuze voor de tuin, en ze trekken ook bijen aan. Ze hebben een open bloemvorm die gemakkelijk toegang geeft aan bijen om nectar en stuifmeel te verzamelen.

Vingerhoedskruid

Vingerhoedskruid is een inheemse plant die bijen aantrekt met zijn grote, klokvormige bloemen. Het is vooral populair bij hommels.

Kattenkruid

Kattenkruid is een aromatische plant die geliefd is bij katten, maar ook bij bijen. Het produceert talrijke kleine bloemen die rijk zijn aan nectar.

Bieslook

Bieslook is niet alleen een handig kruid voor in de keuken, maar ook een goede plant voor bijen. Het produceert kleine, paarse bloemen die veel nectar bevatten.

Salie

De laatste plant op onze lijst is salie. Deze aromatische plant produceert prachtige paarse bloemen die bijen aantrekken. Bovendien is het een meerjarige plant, wat betekent dat je er jaar na jaar van kunt genieten.

Elk van deze bloemen kan een waardevolle aanvulling zijn op je tuin en een paradijs voor bijen creëren. Door bij-vriendelijke bloemen te planten, draag je bij aan de bescherming van deze belangrijke bestuivers en verbeter je de biodiversiteit in je eigen achtertuin.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.