10 planten die helpen om muggen af te weren

HHerman 3 september 2023 21:36

Muggen kunnen een echte plaag zijn, zeker in de warmere maanden van het jaar. Maar wist je dat bepaalde planten kunnen helpen om muggen op een natuurlijke manier af te weren? In dit artikel delen we de top 10 planten die je kunt gebruiken om je huis en tuin vrij van muggen te houden.

Planten tegen muggen

Er zijn verschillende planten die bekend staan om hun muggenwerende eigenschappen. Dit heeft te maken met de geuren die deze planten afgeven. Muggen houden niet van sterke geuren, het verstoort hun vermogen om hun gastheer te vinden. Hier zijn enkele planten die muggen op afstand kunnen houden:

  1. Citronella: Deze plant is waarschijnlijk het bekendst voor het afweren van muggen. De sterke geur is zeer effectief tegen muggen en andere insecten. Citronella wordt vaak gebruikt in kaarsen en insectensprays.
  2. Munt: Munt heeft een sterke geur die muggen niet fijn vinden. Je kunt muntplanten rond je patio plaatsen of de bladeren gebruiken om een natuurlijke insectenwerende spray te maken.
  3. Lavendel: Naast dat het prachtige paarse bloemen heeft, stoot de geur van lavendel muggen af. Lavendelolie kan ook gebruikt worden als een natuurlijke muggenwerend middel.
  4. Marigold: Deze kleurrijke bloem heeft een kenmerkende geur die muggen en andere insecten afstoot.
  5. Geranium: Deze plant met mooie bloemen is een andere goede keuze. Geraniumolie heeft ook insectenwerende eigenschappen.
  6. Knoflook: Hoewel het misschien vreemd klinkt, helpen knoflookplanten om muggen af te weren. Muggen houden niet van de sterke geur van knoflook.
  7. Kattenkruid: Deze plant is niet alleen geliefd bij katten, maar stoot ook muggen af. Kattenkruidolie kan worden gebruikt als een natuurlijk muggenwerend middel.
  8. Rozemarijn: Rozemarijn is een heerlijk kruid en stoot ook muggen af. Je kunt het planten in je tuin of potten voor op je patio.
  9. Basilicum: Basilicum is niet alleen geweldig voor je keuken, maar ook voor het afweren van muggen.
  10. Lemongrass: Lemongrass bevat citronella, een natuurlijke olie die muggen afweert.

Deze planten zijn niet alleen effectief tegen muggen, maar ze kunnen ook kleur en geur toevoegen aan je tuin of huis. Dus waarom probeer je niet een paar van deze planten in je tuin of huis te plaatsen en zie je of ze helpen om de muggen op afstand te houden? Vergeet niet, het is niet alleen de plant zelf die muggen afweert, maar ook de geur die ze afgeven. Dus als je een natuurlijk muggenwerend middel wilt maken, probeer dan de bladeren of bloemen van deze planten te gebruiken.

Onthoud dat hoewel deze planten kunnen helpen om muggen af te weren, ze niet 100% effectief zijn. Het is altijd een goed idee om ook andere preventieve maatregelen te nemen, zoals het dragen van muggenspray, het bedekken van je huid bij zonsondergang en zonsopgang wanneer muggen het meest actief zijn, en het verwijderen van stilstaand water waar muggen kunnen broeden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.