10 nuttige insecten voor je tuin

FFolkert 29 oktober 2023 07:02

Iedereen weet dat insecten een essentieel deel uitmaken van het ecosysteem van onze tuin. Maar wist je dat bepaalde insecten extra nuttig kunnen zijn voor je tuin? Ze kunnen helpen met zaken als plaagbestrijding, bestuiving en het verhogen van de biodiversiteit. In dit artikel ontdekken we de top 10 nuttige insecten voor je tuin en geven we tips over hoe je ze kunt aantrekken.

Nuttige insecten voor de tuin

 1. Lieveheersbeestjes: Deze schattige kevers zijn niet alleen leuk om te zien, ze zijn ook zeer nuttig. De larven van lieveheersbeestjes eten namelijk bladluizen, een veelvoorkomend tuinongedierte.

 2. Gaasvliegen: Deze insecten zijn ook gek op bladluizen. Zowel de larven als de volwassen gaasvliegen eten graag deze plaag.

 3. Zweefvliegen: De larven van zweefvliegen zijn nuttige helpers in de strijd tegen bladluizen. Daarnaast zijn de volwassen vliegen belangrijke bestuivers.

 4. Sluipwespen: Deze kleine wespen zijn geen bedreiging voor mensen, maar wel voor schadelijke insecten. Ze leggen hun eieren in de lichamen van andere insecten, waar de larven zich dan voeden.

 5. Loopkevers: Deze nuttige insecten eten diverse tuinplagen, waaronder slakken, rupsen en larven van schadelijke kevers.

 6. Spinnen: Hoewel velen van ons bang zijn voor spinnen, zijn ze eigenlijk erg nuttig. Ze helpen om de populaties van vele soorten schadelijk ongedierte onder controle te houden.

 7. Bijen: Deze hardwerkende insecten zijn essentieel voor de bestuiving van bloemen, waardoor we kunnen genieten van heerlijk fruit en prachtige bloemen.

 8. Vlinders: Net als bijen helpen vlinders bij de bestuiving. Bovendien zijn ze een genot om naar te kijken.

 9. Regenwormen: Hoewel ze technisch gezien geen insecten zijn, zijn regenwormen onmisbaar in de tuin. Ze helpen bij het verteren van organisch materiaal en verbeteren de bodemstructuur.

 10. Mieren: Mieren zijn geweldige opruimers en helpen bij het afbreken van organisch materiaal. Bovendien bestuiven sommige soorten ook planten.

Hoe trek je nuttige insecten aan?

Het aantrekken van nuttige insecten naar je tuin is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Hier zijn enkele tips:

 • Plant divers: Verschillende soorten insecten hebben verschillende voorkeuren. Door een verscheidenheid aan planten in je tuin te hebben, kun je een breed scala aan nuttige insecten aantrekken.

 • Gebruik geen pesticiden: Pesticiden doden niet alleen schadelijke insecten, maar ook de nuttige. Probeer in plaats daarvan natuurlijke plaagbestrijdingsmethoden te gebruiken.

 • Creëer habitats: Vele nuttige insecten houden van bepaalde habitats. Door bijvoorbeeld een insectenhotel te plaatsen of een rommelig hoekje te creëren, kun je nuttige insecten aantrekken.

Onthoud dat het creëren van een evenwichtig ecosysteem tijd kost. Maar met geduld en zorg kan je tuin een toevluchtsoord worden voor vele nuttige insecten, waardoor je tuin gezonder en levendiger wordt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.